Waterveiligheid
Als Technisch Manager zorg je dat waterveiligheid altijd wordt meegenomen bij het werken in, aan of in de buurt van waterkeringen, ook als dit niet de primaire opdracht is.
Rijkswaterstaat beheert de hoofdwatersystemen, 201 km primaire en 532 km regionale Rijkswaterkeringen, en daarin of daartussen vele kunstwerken. Bijvoorbeeld zes stormvloedkeringen, maar ook sluizen, spuisluizen, stuwen en gemalen.
De bescherming tegen hoog water in Nederland moet voldoen aan een hoge veiligheidstandaard. Alle waterkeringen zijn genormeerd en verankerd in de Waterwet (primaire waterkeringen) of het Waterbesluit (regionale Rijkskeringen).
Veel van de voornoemde objecten kennen ook eisen vanuit andere functies, zoals scheepvaart, waterkwantiteit, natuur en recreatie. Deze functies vragen een dagelijkse beschikbaarheid van de objecten, terwijl het doel van de kering om ons te beschermen tegen hoog water slechts zeer incidenteel voorkomt. De zeer kleine kans van voorkomen en de desastreuze gevolgen bij falen maken dat waterveiligheid altijd expliciet moet worden beschouwd in projecten. De zorg voor droge voeten staat hiermee altijd voorop bij alle projecten van RWS die in, aan of in de buurt van waterkeringen worden uitgevoerd. Ook al is het een opgave vanuit één van de andere functies.
De komende jaren wordt er flink gewerkt aan de waterkeringen. Op basis van een diepgaande beoordeling- en toetsingsronde, blijkt de komende decennia een stevig versterkingsprogramma nodig voor 90 km aan dijken, dammen en duinen (met 8 kunstwerken). Maar ook de stuwen, uiterwaardebeheer en vaargeulonderhoud zijn van belang voor waterveiligheid. Daarnaast wordt er veel aan waterkerende kunstwerken gewerkt vanuit de verbeteringen voor de andere functies, met name scheepvaart.
Als Technisch Manager:
- zorg je ervoor dat het toetsen van (project)besluiten aan de impact op de overstromingsrisico’s standaard onderdeel is in je project
- weet je de nodige experts vanuit hoogwaterbescherming te vinden en te betrekken, via de helpdesk Water (IPLO) of via WVL (afdeling Waterkeringen of afdeling Hoogwaterveiligheid). Je kunt hun technische adviezen vertalen naar functionele eisen waarmee de technisch adviseur het ontwerp kan (laten) maken
- weet je de technisch managers van het HoogWaterBeschermingsProgramma (HWBP) te vinden.
Je beschikt over de volgende basiskennis van waterveiligheid:
- je kent de geschiedenis van waterveiligheid in Nederland; waarom hebben we ons systeem zo ingericht zoals het nu is ingericht. Hiervoor wordt drie keer per jaar een College 'Basiskennis Waterveiligheid' gegeven
- je weet welke eisen de wet stelt aan de waterkeringen
- je hebt zicht op oorzaken en de consequenties van falen van waterkeringen
- je weet wat de toekomstige ontwikkelingen zoals klimaatwijziging, duurzaamheid, ruimtelijke ontwikkelingen betekenen voor de eisen die gesteld worden aan het watersysteem en bijbehorende objecten met betrekking tot waterveiligheid.
Leer- en Ontwikkelaanbod
Basiskennis en netwerk
- Hoofdkennisveld Waterveiligheid (zelfstudie)
- College Basiskennis Waterveiligheid
- Helpdesk Water
- Afdeling Hoogwaterveiligheid (WVL)
- Afdeling Waterkeringen (WVL)
Wetgeving
- Waterwet (zelfstudie)
- Waterbesluit (zelfstudie)
- Beoordeling en ontwerp met overstromingskansen
- Wettelijke eisen aan waterkeringen (korte video's)
Oorzaken en consequenties falen waterkeringen
- Grondslagen voor hoogwaterbescherming (pdf, 35 MB) (hoofdstuk 2)
Toekomstige ontwikkelingen