Werken als technicus binnen Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is een grote, complexe overheidsorganisatie waarbinnen technici een belangrijke rol spelen.

  • Je bent bekend met de hoofdtaken en -processen van Rijkswaterstaat (RWS). Je  doorgrondt wat het betekent om bij een uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid (het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) te werken. Je bent je bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, kunt aangeven wat de verschillen met het bedrijfsleven zijn, hoe de politieke sturing verloopt en wie onze opdrachtgever is.
  • Je weet waar RWS voor staat en wat onze missie en opgave is. Je kent de zogeheten focuspunten en kunt deze relateren aan techniek.
  • Je kunt vertellen wat het beleid en doelstellingen van RWS zijn op het gebied van assetmanagement, duurzaamheid, veiligheid, data- en informatiemanagement, samenwerking met de markt (Vitale Infrasector) en industriële automatisering.
  • Je kunt aangeven hoe RWS georganiseerd is. Wat de rollen en taken van de verschillende dienstonderdelen zijn en hoe techniek daarbinnen georganiseerd is, vroeger én nu. Formeel en informeel. Je kunt de positionering van Techniek en je eigen rol toelichten.
  • Je weet wat een matrixorganisatie is en begrijpt de samenhang tussen project-, lijn- en kennisorganisatie.
  • Je weet hoe (vak)kennis binnen RWS georganiseerd is; je kent de Kennisboom van RWS en daarbinnen in het bijzonder het Hoofdkennisveld Bouw- en Onderhoudstechnologie. Je weet waarom de Kennisboom voor jou van belang is en wat er van jou verwacht wordt op het gebied van kennisontwikkeling, -borging en –deling. Je weet welke kennisgremia voor jou relevant zijn.
  • Je kent de Werkwijzer RWS en weet hoe je deze moet gebruiken. Je kent de relevante standaarden van RWS zoals deze in de Werkwijzer gepubliceerd zijn. Je weet wat het verschil is tussen kaders en handreikingen. Je kent de procedure bij afwijken en/of botsende kaders.  Als praktijkgebruiker ben je een belangrijke bron voor het verbeteren van standaarden. Daarom lever je zonodig feedback aan de inhoudelijk beheerder van de betreffende standaard zodat deze kan worden verbeterd.
  • Je kent de Visie en Strategie Techniek en draagt  bij aan het technisch weten en geweten van RWS.
  • Innovaties binnen de GWW zijn gekoppeld aan de doelen van RWS, specifiek de focuspunten en bijbehorende roadmaps.  Je kent de Innovatieagenda 2030, het Innovatieloket en het Innovatieplein van RWS.

  • Je weet hoe innoveren binnen RWS werkt volgens het zogeheten IUP-proces (Innoveren, Uniformeren, Produceren) , hoe je hieraan kunt bijdragen en bij wie je moet zijn voor vragen. Bij nieuwe ideeën (vanuit jezelf, project of marktpartij) overleg je met de trekkers of en hoe dit helpt de roadmaps te realiseren. Als marktpartijen met innovaties langskomen, vraag je hen om hun idee ook in te dienen bij het Innovatieloket.

  • Wat wij doen is zichtbaar in de publieke ruimte. Je bent je bewust van de impact van ons werk op burgers, bedrijfsleven en andere overheden. Je  begrijpt wat publieksgericht werken is, bent bekend met de Landelijke Informatielijn van RWS (0800-8002) en de Omgevingswet.


Standaarden

Standaarden is de verzamelnaam voor kaders, handreikingen, best practices, richtlijnen, werkwijzebeschrijvingen, leidraden, enzovoort. Elke standaard heeft een status in de Werkwijzer RWS, die aangeeft of het een kader of handreiking is.

Kader

Kader betekent dat de standaard verplicht is. Een kader is een norm of werkwijze, die verplicht moet worden gevolgd. Je hebt voorafgaand toestemming nodig om hiervan af te wijken. Een kader kan voortkomen uit een norm of afspraak die is gebaseerd op wetgeving of op beleid. RWS ontwikkelt zelf ook bindende normen/afspraken.

Handreiking

Handreiking betekent dat je gemotiveerd mag afwijken (ook wel ‘comply or explain’ genoemd). Bij handreikingen gaat het over het afdekken van kleinere risico's. Hieronder vallen ook risico's die vaak te maken hebben met onze eigen werkwijze. Er zijn bijvoorbeeld veel handreikingen die als doel hebben het werk binnen RWS makkelijker te maken, verspilling te voorkomen en uniformiteit te vergroten. RWS ontwikkelt zelf ook bindende normen/afspraken.