Wegontwerp en -inrichting
Als je werkzaam bent in 'droge projecten' beschik je over basiskennis van wegontwerp en -inrichting. Je weet wat de belangrijkste kaders en richtlijnen zijn op dit vakgebied. Je bewaakt de integraliteit van de technische adviezen in jouw project door de verschillende vakdisciplines bij elkaar te brengen. Je ondersteunt adviseurs en specialisten bij eventuele escalaties.
Bij wegontwerp- en inrichting heb je altijd te maken met een bebouwde omgeving en omwonenden, andere wegbeheerders, politiek en bestuur. Daarnaast zijn er raakvlakken met vele andere technische vakgebieden. Voor de meeste van deze vakgebieden is Wegontwerp en -inrichting het vertrekpunt om de hoofdfuncties van de weg (veilig, voorspelbaar en vlot) te borgen.
Je snapt waarom wegontwerp en -inrichting randvoorwaardelijk kan zijn voor de vakgebieden: Bediening en besturing, Bruggen en viaducten, Geotechiek en -hydrologie, Wegenbouw en Ecotechniek en wat de implicaties hiervan kunnen zijn voor besluitvorming.
Zodra er dilemma's of conflicten dreigen op te treden is het belangrijk om deze zo spoedig te beleggen op het juiste niveau, in samenspraak met de Regionale CoP Wegontwerp en/of het Steunpunt Wegen en Geotechniek. Zo voorkom je veel ellende in later stadium (techniek aan de voorkant!).
Als Technisch Manager ben je verantwoordelijk voor ondersteunen en begeleiden van de Adviseurs of Specialisten Wegontwerp en -inrichting bij het aankaarten van dilemma's en conflicten. Je zorgt dat je vroegtijdig op de hoogte bent en informeert en/of betrekt tevens je eigen leidinggevende.
Naast basiskennis over Wegontwerp en -inrichting weet je daarnaast op hoofdlijnen wat het vakgebied verkeerskunde inhoudt en wat belangrijke begrippen betekenen zoals: verkeersmodellen, verkeersregeltechniek, verkeersveiligheid en dynamisch verkeersmanagement (DVM). Je weet wat wordt bedoeld met 'human factors' in het verkeer en waarom deze van belang zijn bij wegontwerp en -inrichting.