Nieuwe ontwikkelingen binnen de Techniek Academie!

Start Basisopleiding, ronde 6

Op 2 september start alweer de 6e editie van de Basisopleiding Techniek. Onze directeur Henrik Hooimeijer heeft er weer zin in! Hij is een van de docenten van de eerste module: ‘Werken als technicus bij RWS’.

De Basisopleiding Techniek is bedoeld voor alle technici van GPO, PPO en CIV op de GWW-projecten die 0-3 jaar in hun huidige functie werkzaam zijn.

Nieuw leer- en ontwikkelaanbod

Er is weer veel nieuw leer- en ontwikkelaanbod bij gekomen voor techniek. Hieronder een kleine greep.

Wegontwerp op hoofdlijnen

Een korte cursus van een halve dag voor iedereen die te maken heeft met ‘droge projecten’ en zelf geen Adviseur of Specialist Wegontwerp is. Bijvoorbeeld: afdelingshoofden, IPM-rol houders, adviseurs techniek werkzaam in andere vakgebieden, adviseurs omgeving en contract. Inschrijven? Dat kan via het Leerportaal IenW of door HIER te klikken.

Softskills

Verbeter je communicatieve vaardigheden en doe de Zelfscan Soft skills.

Deze leeractiviteit is gezamenlijk ontwikkeld door de directies Techniek en ICM.

Training Schriftelijke communicatie voor technici

We wisten dat de leerbehoefte groot was en nu is hij er dan eindelijk: de training Schriftelijke communicatie voor technici!

De training  is nu beschikbaar via het leerportaal. Deelnemers kunnen zich aanmelden via: Schriftelijke communicatie voor technici - Leerportaal IenW.

Kostendeskundigheid

Techniek is een van de belangrijkste pijlers voor het maken van een goede kostenraming. Verbinding tussen techniek en Kostenpool van RWS is daarom van groot belang.

De gloednieuwe e-learning Kostenbewustzijn is een eerste kennismaking met het vak kostendeskundigheid en de Kostenpool.

Je kunt ook de workshop ‘Kostendeskundigheid’ volgen. Ga hiervoor naar de Pleinpagina van Projectbeheersing - Principles.

Voor meer informatie over onder meer de verschillen tussen deze e-learning en de workshop kun je hier terecht op de Techniek Academie.

Daarnaast is ook veel in ontwikkeling zoals een cursus ‘Wegenbouw op hoofdlijnen’ (voor niet-wegenbouwers), een Basiscursus Wegenbouw (voor wegenbouwers) en een Basiscursus Baggeren (voor iedereen die op projecten met baggeren te maken heeft).

Technische functies en vakgebieden

De functies ‘Technisch Manager’, ‘Adviseur Techniek’ en ‘Specialist Techniek’ zijn inmiddels al beschikbaar op de webportal van de Techniek Academie. Op dit moment wordt hard gewerkt aan diverse CIV-functies en de functie ‘Afdelingshoofd Techniek’.

Daarnaast zullen ook steeds meer technisch-inhoudelijke vakgebieden gaan volgen: Vakgebieden - Techniek Academie. Na ‘Wegontwerp en -inrichting’ en ‘Wegenbouw’ zullen naar verwachting nog dit jaar online gaan: Ecotechniek, Waterbouw en Onderhoud & Inspectie.

Technici binnen Rijkswaterstaat leveren een belangrijke bijdrage aan de opgave buiten. Zij vormen het 'technisch weten en geweten' van de organisatie, van wie het vakmanschap op orde moet zijn. Dit vraagt om goed opgeleide mensen, die continu blijven leren en ontwikkelen.

De Techniek Academie is opgericht om het vakmanschap van technici binnen RWS te bevorderen. Zij ondersteunt technici en hun afdelingshoofden bij het in kaart brengen van de ‘license to operate’.

De centrale vragen hierbij zijn: wat moet je kennen en kunnen in jouw functie en vakgebied, welk leer- en ontwikkelaanbod is daarvoor beschikbaar en wat moet eventueel nog ontwikkeld worden. Waar nodig wordt nieuw leeraanbod ontwikkeld en/of ingekocht.

Met de webportal faciliteert de Techniek Academie technici bij het vormgeven van hun eigen leer-en ontwikkeltraject. Door inzicht te geven in wat nodig is, en overzicht te bieden in het ‘oerwoud’ aan leer- en ontwikkelaanbod.