Waterveiligheid
Rijkswaterstaat beheert de hoofdwatersystemen, 201 km primaire en 532 km regionale Rijkswaterkeringen, en daarin of daartussen vele kunstwerken. Bijvoorbeeld zes stormvloedkeringen, maar ook sluizen, spuisluizen, stuwen en gemalen. Als afdelingshoofd Techniek weet je dat waterveiligheid altijd moeten worden meegenomen bij het werken in, aan of in de buurt van waterkeringen, ook als dit niet de primaire opdracht is.
De bescherming tegen hoog water in Nederland moet voldoen aan een hoge veiligheidstandaard. Alle waterkeringen zijn genormeerd en verankerd in de Waterwet (primaire waterkeringen) of het Waterbesluit (regionale Rijkskeringen).
Veel van de voornoemde objecten kennen ook eisen vanuit andere functies, zoals scheepvaart, waterkwantiteit, natuur en recreatie. Deze functies vragen een dagelijkse beschikbaarheid van de objecten, terwijl het doel van de kering om ons te beschermen tegen hoog water slechts zeer incidenteel voorkomt. De zeer kleine kans van voorkomen en de desastreuze gevolgen bij falen maken dat waterveiligheid altijd expliciet moet worden beschouwd in projecten. De zorg voor droge voeten staat hiermee altijd voorop bij alle projecten van RWS die in, aan of in de buurt van waterkeringen worden uitgevoerd. Ook al is het een opgave vanuit één van de andere functies.
De komende jaren wordt er flink gewerkt aan de waterkeringen. Op basis van een diepgaande beoordeling- en toetsingsronde, blijkt de komende decennia een stevig versterkingsprogramma nodig voor 90 km aan dijken, dammen en duinen (met 8 kunstwerken). Maar ook de stuwen, uiterwaardebeheer en vaargeulonderhoud zijn van belang voor waterveiligheid. Daarnaast wordt er veel aan waterkerende kunstwerken gewerkt vanuit de verbeteringen voor de andere functies, mate name scheepvaart.