Leren en ontwikkelen techniek
Bestuur RWS heeft technici aangewezen als kritieke functiegroep voor de RWS-opgave. Hun ‘license to operate’ vraagt extra aandacht voor Leren en Ontwikkelen (LenO). Vanuit de Visie en Strategie Techniek is dit vertaald naar de bouw van de Techniek Academie RWS , die technici ondersteunt bij het vormgeven van hun eigen leer- en ontwikkeltraject, in samenspraak met jou als leidinggevende.
Zorgen voor goed leerklimaat
Als afdelingshoofd zorg je voor een goed leerklimaat. Je biedt je medewerkers expliciet ruimte voor leren en ontwikkelen (LenO) naast én in de productie. Je bent je er daarbij van bewust dat LenO veel meer omvat dan formeel leren (cursussen en trainingen) en dat het grootste deel uit leren op de werkplek bestaat. Je geeft het goede voorbeeld door zelf ook continu te blijven leren en ontwikkelen en dit expliciet (zichtbaar) te maken. Je bent eventueel docent in de Basisopleiding Techniek.
Sturen, coachen en monitoren
Je stimuleert en coacht je medewerkers bij het vormgeven van hun eigen leer- en ontwikkeltraject (op peil brengen en houden van de kennis en kunde), waarbij je de organisatiedoelen scherp in het oog houdt.
Hiervoor stuur je actief op de 'license to operate' van je medewerkers op basis van HR3P-model en de webportal van de Techniek Academie RWS. Op de webportal is te vinden:
- over welke kennis en kunde technici moet beschikken voor de eigen functie en vakgebied(en)
- welk leer- en ontwikkelaanbod beschikbaar is.
Hiermee kunnen jouw medewerkers zelf toetsen waar zij nog iets bij te spijkeren hebben en in overleg met jou bepalen hoe zij dit dan gaan doen.
Je bent zelf vakbekwaam in het sturen op LenO. Je kunt:
- de leerbehoefte bij je medewerkers ophalen
- de leernoodzaak formuleren op basis van eisen vanuit de business (kennisvelden én kennisveldoverstijgend)
- coachen op loopbaanontwikkeling van je medewerkers.
Je monitort of medewerkers verplichte en/of afgesproken leeractiviteiten hebben gevolgd. LenO is regelmatig onderdeel van bilats en uiteraard het p-gesprek (wat heb je gedaan, wat heb je geleerd en wat ga je komend jaar doen). Naast kennisontwikkeling besteed je daarbij zonodig ook nadrukkelijk aandacht aan de ontwikkeling van soft skills. Als hulpmiddel voor het gesprek hierover kun je de zelfscan Softskills inzetten.
Je stimuleert intervisie, meester-gezel-trajecten, deelname aan CoP’s en andere vakoverleggen. Je moedigt medewerkers aan om opgedane kennis en inzichten in het team te delen. Je spoort ervaren seniors aan om zelf als docent op te treden, bijvoorbeeld door een Masterclass op hun vakgebied te geven aan collega's.
Collectief sturen vanuit MT
Vanuit het (gezamenlijk) MT Techniek draag je op basis van de SPP (Strategische personeelsplanning) bij aan de collectieve sturing op leren en ontwikkelen (LenO) door te mede te bepalen op welke kennis en kunde extra investering nodig is om gesteld te (blijven) staan voor de toekomst.
Dit doe je niet alleen vanuit je rol als afdelingshoofd, maar ook als MT-verantwoordelijke voor een of meerdere Kennisvelden, samen met je collega van GPO of PPO.
Onboarding en werving
Bij onboarding van nieuwe medewerkers neem je de Techniek Academie standaard mee in de nadere kennismaking en licht je toe hoe deze ondersteunt bij vormgeving van het eigen LenO-traject.
Bij werving neem je de Techniek Academie op in de vacaturetekst (RWS leidt op!) en in sollicitatie- en/of arbeidsvoorwaardengesprek wijs je op de beschikbare ondersteuning en stimulering van LenO voor technici binnen RWS.